Zonnebescherming is binnen de wereld van skincare best een ingewikkeld verhaal. Helemaal niet vreemd dus als je nog niet ziet waarom de ene antizonnebrand-lotion met SPF 30 beter voor je zou zijn dan de ander. En laten we wel wezen: je bent al heel goed bezig als je regelmatig smeert, en nóg beter als je ook smeert wanneer de zon niet pal op je gezicht staat.
Laten we voordat we de diepte ingaan over SPF (dat staat voor sun protection factor, trouwens) meteen een paar dingen rechtzetten. Ja, ook in de schaduw of op bewolkte dagen kan je huid beschadigd worden door UV-straling. Nee, je bent niet "net op tijd" met smeren als je al begint te verbranden. En nee, je huid heeft niet genoeg aan een of twee keer smeren op een dag vol zon, zee, zwemmen en sporten.
Lees ook: Een nachtje weg in Nederland: dit zijn onze aanraders.
Nu die basis helder is kunnen we het hebben over de twee categorieën filters die het grootste verschil kunnen maken tussen twee zonnelotions die op het eerste gezicht hetzelfde lijken: chemische filters en fysische filters. Het grootste verschil tussen deze twee is de werking. Chemische filters zetten de UV stralen om in warmte terwijl een fysisch (of mineraal) filter daarnaast de UV straling ook weerkaatst om de huid te beschermen. Om het licht te kunnen weerkaatsen bestaat een fysisch filter uit heel veel kleine witte deeltjes; wit is de enige kleur die alle typen licht kan weerkaatsen. Een fysisch filter is dan ook minder goed weg te smeren en heeft iets meer tijd nodig om de huid in te trekken.
Nu worden chemische filters vaak weggezet als bad guys en zijn fysische of minerale filters de good guys omdat deze ook wel “natuurlijk” worden genoemd. Nu hoeven “natuurlijke” producten niet altijd beter te zijn voor je huid maar zijn er wel een aantal dingen waar je bij het aanschaffen van een spf-product op kunt letten. Met name als je een gevoelige huid hebt.
- Je herkent een fysisch filter vaak aan de zinkoxide of titaniumdioxide die je als een van de eerste ingrediënten op het etiket kunt vinden.
- Ga voor parfumvrije producten. Er zijn veel antizonnebrand-lotions die net als onze balms het Allergy Certified keurmerk dragen en daarmee de kans op huidirritatie minimaliseren. We raden bijvoorbeeld de SPF 30 lotions van Squalan of Derma aan.
- Breng niet alleen spf aan op je gezicht, maar ook in je hals, op je oren en op je lippen. Het Australische merk Hurraw heeft een hele fijne lip balm met SPF 15 die je kunt vinden bij Nourished.nl.
Voilà, zo is je skincare routine klaargestoomd voor deze zomermaanden. Weekendje weg (in eigen land)? Onze Mini Set is een kleine variant van onze drie geliefde balms in een doosje vol selfcare die je zo in je tas gooit voor een weekend weg van huis.