tips tegen acne

"Vervelend, als mensen naar je littekens kijken in plaats van je ogen"

Aug 04, 2020Lieve op den Buijsch

Lieve is marketing manager bij Sara Rosalie en had van elf tot eenentwintig jaar last van hevige acne in haar gezicht en nek. “Wanneer je alles doet maar niks helpt, is skincare geen verwenmoment meer maar een ontmoedigend traject zonder einde.” We vroegen Lieve naar haar ervaringen en tips voor een gezonde (relatie met je) huid.

“Ik kijk nu terug naar foto’s van mezelf uit die tijd en denk: zo fijn dat ik me daar geen zorgen meer om hoef te maken. Don’t get me wrong, het is niet dat ik vind dat je je zorgen zou moeten maken om zo iets triviaals als je huid. Je bent veel meer dan dat, je huid is prima zoals het is en het is een luxeprobleem om je druk te kunnen maken over talgproductie in je poriën. Je overleeft ’t wel. Maar ik weet hoe het voelt om te denken dat mensen alleen maar je huid zien en niet je gezicht. Dat iemand niet naar je ogen kijkt als je met ze praat, maar naar de littekens op je voorhoofd. Of dat mensen naar je verwijzen als ‘dat meisje met die puistjes’. Acne kan een enorme drempel zijn voor een positief zelfbeeld en je zelfvertrouwen in sociale situaties in de weg staan. En dat is echt mega vervelend.”

Lees ook: Alles over SPF en ‘goede’ anti-zonnebrandlotions

“Maar wát in de naam van de skincare-goden doe je eraan? Gratis advies van mij voor jou: het is niet een gezonde huid, maar een gezonde relatie met je huid waar je naar wilt streven. Een glad, bultjes-loos gezicht kan enorm helpen, maar zelfvertrouwen is mentaal, niet fysiek. Wanneer ik influencers op Instagram zie met een glanzend gaaf huidje die zogenaamd ’uit hun comfort zone stappen’ door een foto te plaatsen van hun gezicht met een zogenaamde ‘uitbraak van onzuiverheid’ denk ik: ‘Meid, je moest eens weten.’ Ik vind het een mooie ontwikkeling dat er online meer gedeeld wordt over onzekerheden en imperfecties, maar neem het - net als alles op Instagram - met een dikke vette korrel zout.”

“Toch zijn er dingen die je kunt doen om goed voor je huid te zorgen. Een nadeel: die ‘dingen’ zijn voor iedereen anders. Een voordeel: ik heb alles onder de zon al geprobeerd en kan je ten minste vertellen wat voor mij wel en niet werkt. Je huid wordt door allerlei verschillende factoren beïnvloed die je niet altijd in de hand hebt (zoals hormonen en het weer) maar vaak ook wel, zoals wat je eet en drinkt en welke producten je gebruikt. Het kan enorm helpen om patronen te herkennen in de toe- en afname van je acne. Zo is mijn (cystische) acne ontzettend hormonaal en speelt het op wanneer ik lactose binnenkrijg of niet genoeg water drink. Fijn om te weten, en om rekening mee te kunnen houden.”

“Jarenlang probeerde ik mijn huid te verstoppen onder een dikke laag foundation, concealer, bronzer, blush en transparante poeder wat niet alleen niks oploste maar de situatie juist verergerde. Ik draag nu helemaal geen make-up meer en vind het heerlijk. Het scheelt me tijd, geld, gedoe, en bovenal: het geeft me niet meer het gevoel dat ik er zonder makeup minder goed uit zie dan met. Wallen of niet, puistjes of niet, acne-littekens of niet: dit is wat het is. En daar ben ik nu helemaal oké mee.”

“En wat skincare betreft: ik werk echt niet alleen bij Sara Rosalie voor de lol. Onze balms zijn mijn holy grail-producten en er is niks anders dat ik in aanraking laat komen met mijn gezicht. Het is het enige merk dat ik al jaren kan gebruiken dat mijn huid beter maakt, constant houdt, en veilig voelt om aan te brengen. Ik raad het je echt (écht) aan om onze balms eens een kans te geven als je het nog nooit geprobeerd hebt. Zo niet, even goede vrienden. Probeer dan eens andere merken die hetzelfde Allergy Certified-keurmerk dragen. Zo ben je er zeker van dat een product parfum-vrij is (méga belangrijk voor een huid met acne) en dat het de kans op irritaties minimaliseert. Tot slot: geef het tijd, drink water, en luister naar je lijf. Je bent veel meer dan je huid.”

Voilá, weer wat geleerd. Is iets niet duidelijk? Je kunt ons altijd alles vragen via @sararosalie, of hello@sararosalie.nl.

 

 

 More articles