tips tegen puistjes

Tips tegen puistjes, oorzaken en oplossingen

Sep 29, 2020Lieve op den Buijsch

Puistjes in het gezicht kunnen erg vervelend zijn en je zelfvertrouwen in de weg staan. Ze kunnen zelfs pijn veroorzaken aan de huid op je gezicht. Hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen? In dit artikel geven we je tips tegen puistjes en gaan we dieper in op de oorzaken en de oplossingen. 

Oorzaak

Je huid bevat heel veel talgklieren die een vetachtige stof aanmaken (talg) om je huid flexibel te houden. Wanneer de huid teveel talg aanmaakt kunnen er ophopingen ontstaan die kleine ontstekingen en puistjes veroorzaken. Die overmatige talgproductie kan ontzettend veel verschillende oorzaken hebben.  Bijvoorbeeld een schommeling in hormonen, dehydratie, wat je eet of hoe je je gezicht reinigt.

Lees ook: Lieve had tien jaar last van acne en geeft tips tegen puistjes

Behandeling

Bij de behandeling van puistjes is het belangrijk om de huid goed te verzorgen maar de talgproductie niet te verstoren of "in de war te brengen". Door je huid te scrubben, heel intensief te reinigen of de verkeerde producten te gebruiken zou je je huid namelijk het signaal kunnen geven dat er méér talg moet worden geproduceerd om de huid zacht en flexibel te houden. En dat willen we juist niét.

Tips tegen puistjes

Natuurlijk zijn er ook dingen die je kunt doen om je huid een handje te helpen. Met deze tips tegen puistjes behandel je je puistjes op een gezonde en veilige manier.

  • Knijp de puistjes niet uit. We weten dat het verleidelijk is, maar door te knijpen kun je het talg verder je huid in drukken en de ontsteking verergeren.
  • Scrub je huid niet. Reinig het met een milde, parfum-vrije cleanser of simpelweg met schone handen en water. Let erop dat je je huid vervolgens droog dept met een handdoek zonder te wrijven. 
  • Drink voldoende water. Zo geef je je talgklieren niet het signaal dat ze harder moeten werken om de huid zacht en flexibel te houden.
  • Houd je gezicht schoon. Raak je huid gedurende de dag niet aan. Zeker niet zonder schone handen. Vervang je kussenslopen regelmatig en draag geen makeup wanneer je dat niet "nodig" vindt. 
  • Laat je huid herstellen. Breng 's avonds op een schoon gezicht een veilige, parfum-vrije huidroutine aan. Zo kan de huid 's nachts rusten en herstellen. Probeer bijvoorbeeld de Mini Set van Sara Rosalie: 100% natuurlijk, Allergy Certified, parfum-vrij en intensief verzorgend.


More articles