Waarom natuurlijke cosmetica niet per se beter is

Waarom natuurlijke cosmetica niet per se beter is

May 24, 2017Sara Rosalie

Natuurlijke cosmetica wordt steeds populairder doordat we met z’n allen bewuster worden, maar is een natuurlijk beauty product ook per se beter dan producten op synthetische basis?

Ik denk het niet. Het is te makkelijk om ervan uit te gaan dat een honderd procent natuurlijk product beter is voor je huid dan een synthetisch product.

Lees ook: Is zonnebrand slecht voor je huid?

Houdbaarheid
Het belangrijkste bij cosmetica is houdbaarheid en stabiliteit van het product. Wat op de verpakking beloofd wordt, moet ook nagekomen kunnen worden en het product mag de huid niet irriteren. Dit is de eerste uitdaging bij natuurlijke ingrediënten. Deze zijn namelijk niet uit zichzelf stabiel en kunnen aangetast worden in hun werking door bijvoorbeeld zonlicht of andere ingrediënten. Ook kan de samenhang van een product in de ‘schift’ raken door natuurlijke ingrediënt. Omdat kwaliteit en huidvriendelijkheid toch het belangrijkste blijven, worden stabilisatoren toegevoegd die de boel bij elkaar houden. En die kunnen synthetisch zijn.

Parfum
Beleving van cosmetica zit ‘m vaak in de geur. Bij natuurlijke producten wordt hiervoor vaak gebruik gemaakt van essentiële of etherische oliën. Voordeel: natuurlijk, maar nadeel: het zijn allergenen en kunnen dus huidirritatie veroorzaken en zo zorgen voor huidveroudering. En dat willen we natuurlijk niet. Natuurlijke parfum hoeft dus niet altijd geschikter te zijn voor jouw huid dan synthetisch parfum. Probeer te zoeken naar parfumvrije producten, dan kunnen daar in ieder geval geen irritaties door ontstaan.

Chemisch proces
Om komkommer, plantjes of kruiden in een potje te krijgen, zullen ze altijd een bepaald proces door moeten gaan om tot een bruikbare stof te komen. Je kunt dus zeggen dat een product van natuurlijke oorsprong is, maar nooit dat het letterlijk uit komkommer, aloe vera en yoghurt bestaat. Dit kan alleen als je je maskertje zelf maakt in de keuken.

Uiteindelijk moet je de producten gebruiken waarbij jij je het prettigste voelt en die het beste werken voor jouw huid. Dat is voor iedereen verschillend. Goed om te weten dat de cosmeticaregelgeving in de EU en Nederland super streng is en dat waar het product ook uit bestaat, dit nooit schadelijk mag zijn voor huid en gezondheid.

Allergy Certified
Om zeker te weten dat mensen met een (zeer) gevoelige huid onze producten probleemloos kunnen gebruiken, produceren we met een Allergy Certified kenmerk. Daarover kun je hier alles lezen.

Voilá, weer wat geleerd. Is iets niet duidelijk? Je kunt ons altijd alles vragen via @sararosalie, of hello@sararosalie.nl.More articles