Is zonnebrand slecht voor je huid?

Is zonnebrand slecht voor je huid?

May 24, 2017Sara Rosalie

In de categorie open deur: UV-stralen beschadigen je huid. Daarom hierbij facts over synthetische en natuurlijke zonnebrand op een rij.

Goede SPF-filter
Qua anti-zonnebrand heb je waarschijnlijk de basics al geleerd: als je de zon in gaat is een SPF (sun protection factor) van minimaal 30 en elke twee uur smeren is het beste. En ook al kom je alleen van en naar je werk buiten, dan ook is een crème met lage of medium SPF slim om te gebruiken. Ik was laatst in de drogist en daar raadden ze mij een product aan met een ‘goede’ filter. Toen dacht ik, hoe bedoel je goede filter? Zonnebrandcrème en andere crèmes met SPF kunnen een chemische of fysische (minerale) filter bevatten.

Lees ook: Waarom natuurlijke cosmetica niet per se beter is

Verschil chemische en fysische filters
Het grootste verschil tussen deze twee is de werking. Chemische filters zetten de UV stralen om in warmte. Terwijl een fysische filter daarnaast de UV straling ook weerkaatst om de huid te beschermen. Om het licht te kunnen weerkaatsen bestaat een fysische filter uit heel veel kleine witte deeltjes; wit is de enige kleur die alle typen licht kan weerkaatsen. Een fysische filter is dan ook minder goed weg te smeren en heeft iets meer tijd nodig om de huid in te trekken.

Je leest wel eens dat een chemische filter slecht is voor je huid. Dit is niet helemaal waar. Een fysische filter zorgt minder vaak voor huidirritatie, maar dat betekent niet dat een chemische filter – als je er tegen kunt – niet goed zijn werk doet. Sommige dermatologen raden deze filter juist aan voor het lichaam omdat het tot een hogere bescherming opgevoerd kan worden. Ook smeren chemische filters veel makkelijker dan de wat stroevere fysische filters.

Natuurlijke zonnebrand
Daarnaast zou je nog kunnen zeggen dat een fysische filter natuurlijk is, en een chemische filter niet. Ik heb al eerder uitgelegd dat natuurlijk niet per se beter is, en in het geval van een fysische filter geldt ook weer dat er een chemisch proces bij komt kijken, met een synthetisch omhulsel, voordat het verwerkt kan worden tot een fijn product. Dus in hoeverre is het dan nog natuurlijk.

Welke anti-zonnebrandfilters vermijden
Er zijn twee chemische filters waarvan ik zelf niet zo’n fan ben omdat de wetenschap niet uit is over de veiligheid ervan en er op dit moment meer bewijs tegen dan voor deze filters is. Dit zijn oxybenzone en octinoxate.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van anti-zonnebrand?
Het belangrijkste bij de aanschaf van een anti-zonnebrandproduct is dat het veilig is, beschermt en geen irritatie veroorzaakt. Je kunt erop letten dat je een product koopt dat in Europa is gemaakt, omdat er in bijvoorbeeld Amerika weer andere regels gelden voor de veiligheid van producten en hier lijken ze in achter te lopen ten opzichte van Europa. Mocht je een gevoelige huid hebben, dan kun je het beste voor een fysische filter kiezen, zincoxyde of titaniumoxyde. Maar als je geen problemen hebt met je huid, dan is er geen reden om andere filters uit te sluiten, behalve die twee dan, en kun je kijken naar budget en bijvoorbeeld hoeveelheid parfum die erin zit.

Nooit meer zon
Laatst ontmoette ik iemand die anti SPF is. Hoe ze dan de zon in ging? Niet. Om te voorkomen dat we allemaal denken nooit meer in de zon te kunnen: zonnebrand en SPF is niet slecht voor je, maar het loont de moeite om uit te zoeken welk product het beste werkt voor jouw huid.

Voilá, weer wat geleerd. Is iets niet duidelijk? Je kunt ons altijd alles vragen via @sararosalie, of hello@sararosalie.nl.



More articles