Waarom je écht 365 dagen per jaar SPF moet smeren

Waarom je écht 365 dagen per jaar SPF moet smeren

Apr 22, 2022Joëlle Lochtman

Een grote misvatting is dat antizonnebrandcrème alleen belangrijk is om te smeren in de lente en de zomer. Kortom, wanneer de zon echt schijnt. Niets is minder waar. SPF – staat voor Sun Protecting Factor – heb je 365 dagen van het jaar nodig. Zelfs als het regent, of als je de hele dag binnen zit. Kleine side note, SPF geeft enkel bescherming tegen Uv-B-stralen, het zegt niets over Uv-A-stralen. Dit laatste wordt namelijk op een andere manier berekend.


Eerder schreven we al een blog over de verschillende filters die in je antizonnebrandcrème kunnen zitten. Lees deze ook voor handige tips.

Uv-A- en Uv-B-stralen

De zon geeft twee soorten Uv-stralen af: A en B. De werking van Uv-B-stralen kun je zien en voelen. Ze tasten de huidoppervlakte aan, waardoor je verbrandt. Deze stralen kunnen ook onzichtbare schade aanbrengen, zoals verschillende huidafwijkingen. Uv-A-stralen tasten op een dieper niveau je huid aan. Ze dringen dusdanig door dat ze vitale onderdelen van je huid beschadigt die je nodig hebt om je huid fris en gezond te houden. Door de schade die Uv-A-stralen veroorzaken, krijg je sneller rimpels. We zetten het even op een rijtje voor je.

Uv-B-stralen:

  • Zorgen voor direct zichtbare schade aan je huid.
  • Zijn het felst tussen 10.00 uur en 16.00 uur en naarmate je dichter bij de evenaar komt.
  • Werken niet door glas heen.

Uv-A-stralen:

  • Zorgen ervoor je huid bruin wordt. Klinkt positief, maar ook bruin worden is een teken van schade aan je huid door de zon.
  • Zijn de hele dag even sterk. Het maakt niet uit hoe laat het is en hoe dicht je bij de evenaar bent.
  • Dringen ook door glas heen.

Beide stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Het is dus belangrijk om elke dag (het liefst meerdere keren per dag) SPF met een ‘breedspectrum’ (= bescherming tegen beide stralen) te smeren.

Verschillende factoren

Lang was de gedachte dat de factor SPF dat je smeerde, gelijk stond aan een aantal minuten. Dus SPF 30 was gelijk aan 30x10 minuten = 300 minuten bescherming. Helaas klopt dit niet helemaal. Het is lastig om precies uit te rekenen wat voor bescherming een factor precies biedt. Het is afhankelijk van veel verschillende elementen, zoals de tijd van de dag, de tijd van het jaar en hoe dicht je bij de evenaar bent.


Het gaat dus alleen om een blokkade voor Uv-B-stralen. Grofweg blokkeert SPF 15 zo’n 93% van de Uv-B-stralen, SPF 30 bijna 97% en SPF 50 blokkeert 98%. SPF 30 laat dus zo’n 3% door, wat gelijk staat aan 1/30e, terwijl SPF 50 zo’n 2% doorlaat, wat gelijk staat aan 1/50e. Een hogere factor smeren komt ook met een nadeel. De kans op een gevoelige reactie is namelijk groter.

More articles