Hormonen en ons dagelijks leven.

Hormonen en ons dagelijks leven.

Jun 02, 2022Joëlle Lochtman

Hormonen hebben een groot effect op veel veranderingen in ons lichaam, en dus ook op ons grootste orgaan, onze huid. Bekijk onze gidsen ‘Je cyclus en je huid’, en ‘Tips voor een gevoelige huid tijdens je zwangerschap en bij je baby’, om meer te lezen over hormonen tijdens deze speciale periodes in het leven.  

Deze keer gaan we het over twee onderwerpen hebben: hormonen in de geboorteregeling, en de invloeden van hormonen op je huid als gevolg van stress en slaapgebrek.

Een kleine disclaimer vooraf: zoals we al zeiden in onze blog over de menstruatiecyclus, is iedereen uniek en kan dus anders reageren op hormonen of ze anders ervaren.

Anticonceptiemiddelen 

Eerst een beetje theorie. De meeste anticonceptiemiddelen bevatten hormonen. Ze worden ofwel beheerst door het hormoon progestageen, ofwel bestaan ze uit een mix van hormonen. De anticonceptie-injectie, het hormoonstaafje en het hormoonspiraaltje worden gecategoriseerd als progestin-only. Geboortebeperking die alleen progestageen bevat, verhoogt de talgproductie en kan resulteren in meer onzuiverheden of ongemakken zoals acne, op uw huid.

De meest voorkomende anticonceptiepil is een combinatiepil. Dit betekent dat hij onder meer bestaat uit het hormoon progestageen en het hormoon oestrogeen. Doordat de pil de talgafscheiding vermindert, kan dit een positief effect hebben op mensen die last hebben van onzuiverheden of ongemakken zoals acne.

Naast kunstmatige hormonen hebben we ook een heleboel natuurlijke hormonen in ons lichaam.

Een van die hormonen heet cortisol, een hormoon dat veel meer invloed heeft dan je zou denken. 

Stress en slaaptekort 

Wanneer je veel stress ervaart, stijgt je cortisol niveau, wat verschillende negatieve effecten kan hebben op je huid. Het kan de productie van talg verhogen, wat kan resulteren in onzuiverheden. Daarnaast tast het de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, wat kan resulteren in een vochtarme huid. Cortisol beïnvloedt ook de productie van hyaluronzuur, dat essentieel is voor onze huid om gehydrateerd te blijven.

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Wanneer we een slaaptekort ervaren, produceert ons lichaam minder melatonine. Dit hormoon ondersteunt het herstel van onze huid en helpt bij de productie van collageen, dat essentieel is voor de elasticiteit van de huid. 

Uiteindelijk kunnen we zeggen dat hormonen een groot deel van ons leven uitmaken. Ze laten ons de dingen ervaren zoals we ze ervaren, en hebben natuurlijk ook hun voordelen. Jezelf accepteren en voor je geest en lichaam zorgen is het beste advies dat we kunnen geven. Alle goede dingen komen immers van binnenuit.More articles