Balanceer je hormonen, leven en huid

Balanceer je hormonen, leven en huid

Jun 02, 2022Joëlle Lochtman

Hormonen beïnvloeden een groot deel van onze gezondheid, energie en stemming. We zullen je wat meer inzicht geven in dit onderwerp, samen met wat tips. Om je te helpen je hormoonbalans te ondersteunen en daarmee ook je huid.


Eet je groenten en fruit

Een doffe huidskleur, futloos haar en broze nagels, kunnen het gevolg zijn van een gebrek aan voedingsstoffen in je voeding over een periode van tijd. Omdat je lichaam voorrang geeft aan vitale organen boven al het andere, zal het de voedingsstoffen die het ontvangt aan deze organen geven. Er is niet genoeg om naar de uiterlijke delen van je lichaam te sturen. 

Ten tweede is het belangrijk te weten dat onze voeding zoveel meer is dan alleen brandstof om ons door een dag heen te helpen. Gezonde producten zijn als kleine boodschappers die ons lichaam vertellen om bepaalde hormonen en cellen aan te maken die ons welzijn ten goede komen. Nog een tip: koop zo min mogelijk plastic en ingeblikt voedsel. In dit soort verpakkingen zitten hormoonverstorende stoffen.

Je hoeft het niet allemaal te doen 

Het hormoon cortisol wordt ons stresshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer we ons in een situatie van zenuwen en spanning bevinden. Tegenwoordig is stress iets wat we mentaal ervaren; we hoeven niet meer te vechten of te vluchten. Omdat we niet fysiek reageren op onze stress, stapelt ons lichaam extra cortisol op. Een permanent overschot aan cortisol kan je lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. De huid wordt dunner en er ontstaan vaker blauwe plekken.

We weten het, het is makkelijker gezegd dan gedaan, de beste manier om je stressniveau te verlagen is door te proberen meer rust en structuur in je dagen te creëren. Genoeg slaap is heel erg belangrijk om je cortisolniveau te verlagen. Andere dingen die volgens ons helpen: meer knuffelen met je hond, vaak naar buiten gaan, niet altijd ja zeggen en tijd in je agenda vrijmaken voor jezelf, of misschien wat yoga en ademhalingsoefeningen. 

Lees de ingrediëntenlijst 

De producten die we voor onze huid gebruiken, kunnen gemakkelijk hormoonverstorende stoffen bevatten. Dit zijn chemische stoffen die ons lichaam niet herkent, ze kunnen negatieve effecten hebben op onze gezondheid. Het is moeilijk om deze stoffen te vermijden, ze zijn in veel producten te vinden. Wat u kunt doen is de ingrediëntenlijst controleren op weekmakers en parabenen.

Om er zeker van te zijn dat je alleen veilige producten gebruikt, kan Allergy Certified een handig hulpmiddel zijn. Dit internationale keurmerk test producten op allergieën en sluit producten uit die hormoonverstorende stoffen bevatten. Sara Rosalie is met trots Allergy Certified en daarom veilig in gebruik voor je lichaam, gezondheid en zelfs de meest gevoelige huid.More articles