sproetonline

Huidtherapeut Luus van @sproetonline: 'Maak het niet te moeilijk of te duur, écht niet nodig'

Jan 10, 2022Lieve op den Buijsch

Via Sproet geeft huidtherapeut Luus van Eck onafhankelijk huidadvies en deelt ze informatie over welke bekende cosmeticaproducten en -merken je liever links wilt laten liggen. Wij stelden haar 5 vragen over de huid, producten om te vermijden én waar haar eigen skincare routine uit bestaat.

Met @sproetonline is Luus dé online huidexpert om te volgen, als je het ons vraagt. Het tegengeluid dat ze geeft voor merken die ongeloofwaardig goede claims over hun eigen producten uitbrengen vinden wij super interessant én heel belangrijk, net als de bekende producten en merken die ze confronteert met betrekking tot hun schadelijkheid. Kennis over je eigen huid en waar het wel en niet goed op reageert staat volgens ons namelijk aan de basis van een gezonde huid. Daar kun je geen misleidende marketingtrucjes bij gebruiken.

1. Waarom is het belangrijk voor jou om deze informatie over de huid en schadelijke producten te delen?

Al tijdens mijn huidtherapeutische stages merkte ik dat veel cliënten investeerden in dure huidbehandelingen maar vervolgens de verkeerde thuisproducten gebruikten waardoor de conditie van je huid tóch verslechtert. Dat vind ik zo zonde. Daarnaast erger ik me onwijs aan nietszeggende cosmeticareclames waarin resultaten worden beloofd die een crème nooit zal kunnen waarmaken, zoals: ‘binnen 2 dagen zichtbaar minder rimpels’, of ’98% van de vrouwen ervaart een verbetering van de huidstructuur’. Allemaal onzin.

Ook mag op social media elke influencer maar van alles roepen en promoten zonder enige achtergrond of kennis te hebben van het product. Dit maakt het voor de consument steeds lastiger om de juiste producten te vinden. Hier hoop ik met Sproet verandering in te brengen door adviezen te geven vanuit professioneel in plaats van commercieel oogpunt. Met kennis en transparantie wil ik consumenten tijd, teleurstelling en vooral geld besparen.

2. Er is zó veel informatie te vinden over de huid dat het moeilijk is om te onderscheiden wat je kunt geloven en wat niet. Wat zijn jouw tips om zelf op onderzoek uit te gaan?

Kijk naar waar de informatie die je leest vandaan komt en neem het advies van mensen die hier niet in zijn gespecialiseerd soms met een korrel zout. Adviezen van de schoonheidsspecialiste of huidtherapeut zijn betrouwbaarder en komen van een onafhankelijke partij. Daarnaast is er een aantal databanken waar je ingrediënten uit cosmetica kunt checken, zoals incidecoder.

Je kunt natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op mijn website sproetonline.nl. Hier vind je voor heel veel verschillende huidtypes een gratis productadvies op maat, met daarin voorbeelden van producten die echt iets voor je huid kunnen betekenen.

3. Waar let jij op wanneer je een (nieuw) product in handen hebt?

Bekijk eerst of het product parfum-, geurstof- en alcoholvrij is. Het product zou eigenlijk niet lekker moeten ruiken en het liefst zelfs een beetje stinken. Daarnaast is het goed op het type verpakking te letten. Antioxidanten zoals vitamine C, E en niacinamide zijn namelijk heel gevoelig voor licht en zuurstof en doen het beter in een luchtdichte verpakking zoals een tube of pompje dan in een potje.

Als laatste is het goed om te ingrediëntenlijst verder te bekijken. Koop je een crème omdat er vitamine C in zit? Kijk dan naar de plaatsing van dit ingrediënt in de volgorde van de ingrediëntenlijst. Hoe eerder vitamine C genoemd wordt, hoe hoger de gebruikte concentratie van vitamine C in dat product is.

4. Wat zijn 5 dingen waar iemand met een gevoelige huid rekening mee kan houden?

 1. Vermijd parfum, geurstoffen (essentiële oliën) en alcohol. Deze stoffen maken je huid alleen maar gevoeliger.
 2. Smeer kalmerende ingrediënten, zoals niacinamide, zoethoutwortelextract, allantoïne of havermout.
 3. Je wilt je huidbarrière gezond houden. Deze laag beschermt je huid namelijk tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Dit kun je doen met voedende ingrediënten die je huid helpen beschermen zoals omegavetzuren en shea butter.
 4. Gebruik geen scrubs! Dit haalt niet alleen de dode huidcellen van je huid, maar tast ook de gezonde huidcellen daaronder aan.
 5. Vermijd peel off gezichtsmaskers. Ze maken je huidbarrière stuk.

5. Heb jij een skincare routine? Waar bestaat die uit?

Ja zeker! Maar die bestaat uit minder stappen dan je wellicht zou denken. Een tiendelig stappenplan, zoals de bekende Koreaanse huidverzorgingsroutine, is namelijk helemaal niet nodig. Ik denk zelfs dat je huid hier alleen maar onrustig van wordt.

Ochtend

 1. Ik reinig mijn gezicht met lauw water
 2. Dan breng ik dag/nachtcrème aan
 3. Ik gebruik elke dag zonnebrand (SPF 50)
 4. Daarna breng ik makeup aan

Avond

 1. Ik reinig mijn gezicht met een cleanser
 2. Dan breng ik een exfoliant aan die ik 2 minuten laat intrekken
 3. Als laatste stap breng ik mijn dag/nachtcrème weer aan.

Vrij simpel, toch? Soms pas ik het iets aan naar de behoefte van mijn huid. Zo druppel ik in de zomer een antioxidanten-rijke olie door mijn dagcrème als extra bescherming tegen de zon. En in de winter focus ik me juist weer op droge plekjes die ontstaan door kou door het smeren van een beschermende lippenbalsem en handcrème.

Maak je routine vooral niet te moeilijk of te duur, want dit is echt niet nodig. Met alleen een goede reiniger, moisturizer, exfoliant en zonnebrand heb je alles wat je huid nodig kan hebben.

 

Vind Luus op Instagram @sproetonline en bekijk haar website sproetonline.nl voor gratis onafhankelijk productadvies op maat.More articles