Hierdoor heb je last van een droge huid winter

Hierdoor heb je last van een droge huid winter

Jan 05, 2022Lieve op den Buijsch

We weten allemaal dat fietsen door de stad met de gure, ijskoude wind in je gezicht niet het beste gevoel is. Maar: het geeft je wél dat echte buitengevoel. Veel van ons hebben in de winter het gevoel dat hun huid droger of geïrriteerder is en meer jeukt. Waarom voelen we deze dingen vooral in dit seizoen? We leggen het je uit.

Het hangt in de lucht (letterlijk)

Naast kerst, bergen met eten en bevroren autoruiten, brengen de wintermaanden ook koude temperaturen en een lage luchtvochtigheid met zich mee. Koude lucht bevat weinig vocht en wanneer onze huid hieraan wordt blootgesteld, gebeuren er twee dingen. Ten eerste vertraagt ​​het de productie van talg. Dat is toch juist goed, zul je misschien denken. Talg kan vettig aanvoelen op de huid, met name rond de t-zone. Maar talg is vooral de verdedigings- en beschermingslaag van je huid. Daarnaast helpt het om het vochtgehalte van je huid op peil te houden, dus je huid heeft het vooral in deze maanden wel degelijk nodig.

Het tweede dat er gebeurt als je huid zich in de koude lucht begeeft: je huid geeft zijn vocht (water) af aan de lucht. Het vochtgehalte van je huid zal daardoor dalen.
De huid kan moeilijker het vocht vasthouden dat het nodig heeft. Daardoor wordt je huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Dit alles kan leiden tot een droog, jeukend en geïrriteerd gevoel.

De verwarming een standje hoger

Net zoals de lucht buiten, kan de lucht in je huis invloed hebben op je huid. We kennen het allemaal: thuiskomen na een koude dag en de verwarming aanzetten. Het voelt geruststellend, maar deze verwarmde lucht is niet zo comfortabel voor je huid.

Wanneer koude lucht wordt verwarmd, zoals door de verwarming in je huis, daalt de luchtvochtigheid. Dit betekent dat de lucht nog droger is dan de buitenlucht. Door de droge lucht verliest je huid zijn vocht. Door dit proces kan je huid jeuken en geïrriteerd raken.

Warme douche? Niet fijn voor droge huid winter

Hetzelfde principe geldt voor warme douches. We weten dat warme douches heerlijk zijn, maar helaas is je huid het daar niet mee eens. Door de hitte zetten de bloedvaten uit en verliest je huid wat vocht.

Let's wrap it up

Soms zijn de feiten koud en hard: een lage luchtvochtigheid, de koude temperaturen, de verwarming in je huis en je heerlijke warme douche kunnen allemaal bijdragen aan het droge gevoel van je huid. Maar geen zorgen, onze huid kan zich aanpassen aan verschillende omgevingen. En als het toch dat beetje extra nodig heeft, help het dan de natuurlijke beschermlaag te herstellen met veilige, voedende producten.

Probeer onze Face Balm: Breng onze balm 's avonds aan op een schone huid en wordt wakker met een zachte, gevoede huid.More articles