Ben jij bekend met pigmentvlekken? Een pigmentvlek is niets minder dan een ophoping van of juist een tekort aan pigment in de huid. Pigment is ook wel een andere benaming voor melanine. Melanine is de kleurstof die je huid, haar en ogen kleur geeft. Het heeft als functie om de huid te beschermen tegen verbranding door UV-straling. Pigmentvlekken komen in allerlei vormen voor: zwart, bruin of wit, donker of licht, groot en klein. Maar hoe ontstaan deze vlekjes eigenlijk? En hoe kun je ze voorkomen of verminderen?
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is blootstelling aan de zon. Hierdoor komen pigmentvlekken veelal voor op het gezicht, in de hals, het decolleté, maar ook op onderarmen, benen en handen. Ook onder invloed van hormonen kunnen pigmentcellen extra veel pigment aanmaken. Dan is er nog een vorm van hyperpigmentatie die ontstaat door beschadiging aan de huid. De pigmentcellen van de beschadigde huid zijn in de war en maken ter plekke meer pigment aan.
Voorkomen van pigmentvlekken?
Niet alle pigmentvlekken kun je voorkomen. Zo zijn er pigmentvlekken die ontstaan door erfelijkheid of huidveroudering. Er zijn wel verschillende manieren waarmee je de kans op pigmentvlekken kunt verminderen. Een van de belangrijkste tips om pigmentvlekken te voorkomen is om je huid iedere dag te beschermen tegen de UV-straling. Een andere tip is om wekelijks de huid te exfoliëren. Zo ondersteun je het natuurlijke proces van het lichaam, waarbij oude huidcellen worden vervangen voor nieuwe huidcellen.
Pigmentvlekken verwijderen
Er zijn verschillende methodes om pigmentvlekken te behandelen, zoals laserbehandelingen, crèmes of peelings. Of pigmentvlekken te verwijderen zijn is
afhankelijk van verschillende factoren. Aan de hand van een huidanalyse kan een
dermatoloog de beste behandeling voor jouw huid bepalen.