Dit is hoe je menstruatiecyclus je huid kan beïnvloeden

Dit is hoe je menstruatiecyclus je huid kan beïnvloeden

Feb 01, 2021Sara Rosalie

Je cyclus heeft veel meer invloed op je huid dan je misschien dacht en een gezonde huid komt van binnenuit. Daarom is het zó belangrijk om je huid te leren kennen en te weten waar het op reageert en waarom. In dit artikel schijnen we licht op de relatie tussen je huid en je cyclus, aan de hand van vier seizoenen.

 

WINTER (menstruatie - ongeveer dag 1 tot 6)

Wat doet je lijf: je baarmoederslijmvlies wordt afgebroken en je verliest bloed
Wat doen je hormonen: Je oestrogeen- én progesteronniveau is laag
Wat betekent dat voor je huid: In veel gevallen betekent een laag oestrogeenniveau dat je huid gevoeliger is en de beschermfunctie van je huid minder sterk is dan anders. Oestrogeen stimuleert normaal gesproken namelijk collageenproductie wat je huid sterk en veerkrachtig houdt. Je huid zou in het begin van je cyclus dus een stuk droger kunnen worden en poriën zijn meer zichtbaar.
Dit kun je doen voor je huid: Je huid is extra gevoelig in deze periode, dus laat pijnlijke behandelingen zoals harsen even achterwege. Neem in deze week ook eens de tijd om een gezichtsmaskertje te maken van ingrediënten uit je keuken zoals banaan, avocado, honing en een beetje havermout. 


LENTE (folliculaire fase - ongeveer dag 7 tot 13)

Wat doet je lijf: Je baarmoederslijmvlies bouwt zich langzaam op.
Wat doen je hormonen: Je oestrogeenniveau stijgt weer.
Wat betekent dat voor je huid: Oestrogeen stimuleert de productie van collageen, elastine en hyaluronzuur wat je huid sterk en veerkrachtig maakt. In de lente van je cyclus zul je dus gaan merken dat je huid er frisser en gezonder uit gaat zien. 
Dit kun je doen voor je huid: Probeer je huid eens voorzichtig te exfoliëren - niet scrubben, dat is dan weer te agressief - met een milde exfoliant of konjac spons.


ZOMER (ovulatie - ongeveer dag 14 tot 16)

Wat doet je lijf: De eisprong vindt plaats.
Wat doen je hormonen: Je zit op het toppunt van je oestrogeengehalte en bent energiek.
Wat betekent dat voor je huid: Vlak voor je ovulatie is je huid ‘op z’n best’. Je oestrogeenniveau piekt, je vochtpeil is hoog, poriën lijken kleiner en je collageengehalte laat je huid er sterk en stralend uitzien.
Dit kun je doen voor je huid: Je huid ziet er niet alleen relatief goed uit, je voelt je in deze periode van je cyclus ook nog eens energieker, creatiever en gemotiveerder om nieuwe dingen te proberen. Dus, go for it!


HERFST (luteale fase - ongeveer dag 17 tot 28)

Wat doet je lijf: Het baarmoederslijmvlies groeit tot de menstruatie weer begint.
Wat doen je hormonen: Kort na de eisprong piekt je progesterongehalte, wat gedurende de herfst zakt. Dan kun je last krijgen van PMS-klachten.
Wat betekent dat voor je huid: Progesteron kan ervoor zorgen dat je poriën wat meer samenpersen en het stimuleert de aanmaak van talg, wat er gedurende de herfst voor kan zorgen dat je last krijgt van puistjes. Wanneer je progesterongehalte (en je oestrogeengehalte) dalen - zoals tijdens de herfst en winter van je cyclus - neemt je testosterongehalte de bovenhand. Aangezien testosteron ook je talgproductie stimuleert kun je daardoor in de herfst en winter van je cyclus last krijgen van acne.
Dit kun je doen voor je huid: Houd je huid ‘s ochtends en ‘s avonds goed schoon door een milde cleanser te gebruiken - of gewoon door je gezicht te wassen met schone handen en water - voordat je een voedend product aanbrengt. Ook is het goed om je kussensloop om de paar dagen te verschonen omdat je kussen ‘s nachts veel vuil van je huid kan vasthouden. En - niet onbelangrijk - probeer in dit seizoen van je cyclus vooral heel aardig te zijn voor jezelf.

 

Het idee van het onderverdelen van de menstruatiecyclus in vier seizoenen is groot gemaakt door de fantastische @_maisiehill_ , auteur van het boek (en host van gelijknamige podcast) Period Power.

Een kleine disclaimer: Iedereen die menstrueert is uniek, en geen cyclus is precies hetzelfde. Je cyclus en de verschillende fasen van jouw cyclus kunnen langer of korter duren dan het gemiddelde dat wij aangeven.More articles