Iris leefde drie jaar lang zonder eczeem nadat ze veganistisch werd

Iris leefde drie jaar lang zonder eczeem nadat ze veganistisch werd

Oct 26, 2020Sara Rosalie

Iris doet een master in Environment & Society studies, heeft een Youtube-kanaal en kreeg onlangs eczeem rondom haar ogen. Vreemd, aangezien ze geen last meer had van eczeem sinds ze dierlijke producten uit haar dieet schrapte en veganistisch werd.

"Vroeger had ik wel eens last van plekken op mijn armen en nek. Het leek wel op eczeem maar het was nooit zo heel erg heftig. Toen ik veel last begon te krijgen van de jeuk ging ik naar de dokter die me vertelde dat mijn huid tussen een 'normale' en een 'eczeem huid' in zit. Ik kreeg er hormoonzalf voor wat wel een tijdelijke oplossing bood maar niet structureel mijn probleem oploste."

"Niks deed dat eigenlijk, tot ik drie jaar geleden veganistisch ging eten. Lactose-inname wordt wel vaker gelinkt aan eczeem en na een tijdje begon ik inderdaad te merken dat ik nooit meer last had van de plekjes die voorheen zo jeukten op mijn armen en nek. De huid in mijn gezicht is eigenlijk altijd vrij probleemloos en makkelijk geweest, zelfs in mijn pubertijd, dus onzeker ben ik nooit over mijn huid geweest."

"Tot een paar weken geleden dan, toen de eczeem na drie jaar ineens opspeelde rondom mijn ogen. Ik stopte meteen met het dragen van makeup en los van de Eye Balm van Sara Rosalie smeerde ik niks meer op mijn gezicht en ogen. Het klinkt misschien overdreven, maar toen ik een paar dagen later weer naar een college moest begreep ik ineens hoe lastig het is als je je onzeker voelt over je gezicht. Fysiek is het natuurlijk ook vervelend, het wordt rood en jeukt heel erg. Maar hoewel niemand het waarschijnlijk echt opviel wilde ik de plekjes gewoon heel graag kunnen verbergen. En dat maakt het lastig, vind ik: dat gevoel dat je er niks tegen kunt doen."

"Ik weet dat ik altijd echt geluk heb gehad met mijn huid, maar eczeem blijft gewoon erg vervelend. Lactose en varkensvlees kunnen triggers zijn voor huidproblemen dus ik heb wel het gevoel dat veganistisch eten bijdraagt aan een gezonde huid, maar zo zien we maar weer dat het ook niet álles oplost."

 

Wil jij ook jouw huidverhaal met ons delen? Stuur ons een bericht via hello@sararosalie.nl of @sararosalie.More articles