"Ik heb te veel mooie momenten laten beïnvloeden door mijn acne"

"Ik heb te veel mooie momenten laten beïnvloeden door mijn acne"

Oct 13, 2020Lieve op den Buijsch

Ilayda heeft al jaren last van acne in haar gezicht en heeft alles geprobeerd om haar huid te helpen daarvan te herstellen. "Toen ik jonger was wilde ik constant de facade ophouden dat ik een hele vlekkeloze, effen huid heb. Waarom? Iedereen heeft wel wat." We spraken haar over haar ervaringen met acne en de zoektocht naar de oplossing.

Milde acne

Hoewel Ilayda haar huidaandoening omschrijft als "milde acne" is het al jaren een factor in haar leven waarmee ze zich dagelijks bezighoudt. "Vooral toen ik jonger was voelde ik me onzeker over mijn huid. Alsof het gênant was om rond te lopen met een huid vol plekjes. Het gaat nog steeds niet heel goed met mijn huid, maar ik vind het nu veel belangrijker dat mijn huid gezond is dan vlekkeloos. Als ik nu een uitbraak heb doe ik bewust geen makeup op zodat mijn huid sneller geneest. Twee jaar geleden zou ik het nog volledig bedekt hebben met een laag concealer. Dan nam ik makeup mee naar de Universiteit om het tussen colleges door te kunnen bijstippen."

Stralende huid

"Er worden elke dag onrealistische schoonheidsidealen nagestreefd, en puisten worden gezien als vies. Mensen denken dat het komt door slechte verzorging of een vet en slecht dieet. Maar als je zelf met acne te maken hebt weet je dat dat niet klopt. Daar mogen best wat meer mensen van bewust zijn, als het aan mij ligt. Huid is voor mij echt een dingetje. Het valt mij direct op als ik een vrouw zie met een stralende huid. Waarschijnlijk meer dan dat het mensen opvalt dat mijn huid niét egaal is. Wanneer ik andere vrouwen zie met acne vind ik het fijn om bevestigd te krijgen dat ik niet de enige ben en zie ik hoe mooi ze zijn, met of zonder littekens. Terwijl zij er misschien net zo onzeker over zijn als ieder ander."

Acne en stress

"Mijn acne wordt voornamelijk beïnvloed door hormonale onbalans, maar meestal kan ik er geen touw aan vastknopen en overvalt het me volledig. Soms is het erger tijdens mijn ongesteldheid, en soms juist tijdens mijn ovulatie. Stress heeft er heel veel mee te maken, maar in lock-down tijd, toen ik veel thuis zat en niet zo veel hoefde was het juist weer heel heftig. Als ik veel stress heb ga ik mijn huid drie keer per dag te lijf. Ik weet het: knijpen maakt het erger, niet beter. Maar ik kan het gewoon niet laten."

Chemical peeling

"Net zoals veel meiden op die leeftijd begon ik bij producten van Clearasil en Garnier. Veel te grof en agressief, met grove scrubdeeltjes en hardnekkige tonics. Op aanraden van een vriendin deed ik vorig jaar een hele dure chemical peeling die mijn huid heel veel schade heeft aangedaan. Mijn huid zat vol korstjes, deed pijn en het hele verhaal kostte me meer dan duizend euro. Nu probeer ik een gel die ik heb gekregen van mijn huisarts. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken, maar om het resultaat daarvan te zien moet ik nog een paar weken wachten. Natuurlijk zie ik mijn acne en littekens het liefst als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar ik ben ook gewoon oké met hoe het is. Iedereen heeft wel wat."

chemische peeling tegen acne

 More articles