Etiketten Guide: zo weet je precies wat er in je cosmetica zit

Etiketten Guide: zo weet je precies wat er in je cosmetica zit

Nov 02, 2020Sara Rosalie

Etiketten van cosmeticaproducten kunnen er behoorlijk ingewikkeld uitzien. Ze staan soms vol marketingtrucjes, kleine lettertjes en ingrediënten die niet uit te spreken zijn. Daarom, hoog tijd voor onze Etiketten Guide. Weet je voortaan precies wat je koopt.


Stap 1: keurmerken

Makkelijk te spotten: keurmerken. Een van de bekendste is het cruelty free-konijntje. Eigenlijk een Amerikaans keurmerk, want in Europa zijn dierproeven sowieso verboden.  Onze favoriet is het Allergy Certified-keurmerk dat op al onze balms te vinden is. Ontwikkeld door twee Deense toxicologen die je met dit keurmerk garanderen dat het product dat je in handen hebt parfum-vrij en veilig is en de kans op irritatie minimaliseert.


Stap 2: begrijpend lezen

Om je even gerust te stellen: alle ingrediënten die in een product zitten moeten op de verpakking te vinden zijn. Zo een lijstje ziet er vaak ingewikkeld uit, tot je begrijpt hoe je ‘m moet lezen. Het eerste ingrediënt op de lijst heeft het grootste aandeel in de samenstelling van het product en het laatste ingrediënt het kleinste. Ook goed om te weten: sommige ingrediënten staan bekend als ‘schadelijk’ maar vaak geldt dat vanaf een bepaald percentage. De Europese Cosmetica Wetgeving is streng dus je mag er vanuit gaan dat dat met alle producten die je hier kunt kopen wel goed zit.  


Stap 3: ingrediënten om te vermijden

Iedere huid is anders en geen product werkt voor iedereen. Welke ingrediënten gegarandeerd werken voor jou kunnen we niet zeggen. Wél welke ingrediënten je beter kunt vermijden en waarom.

  1. Parfum of geurstof: heeft eigenlijk geen functie maar kan heel irriterend werken
  2. Propylene Glycol: heeft een heel hoog allergeengehalte. Niet fijn voor de gevoelige huid, dus.
  3. Petroleum/Petrolatum: Beter bekend als Vaseline. Sluit de huid af, lost niks op en kan jeuk zelfs verergeren.
  4. SLS / SLES: zorgt ervoor dat een product ‘lekker’ gaat schuimen. Een agressieve reiniger die de huid kan uitdrogen en irriteren.
  5. Triclosan: heeft een antibacteriële werking die ook de goede bacteriën op de huid oplost waardoor het weer extra verzorging nodig heeft.

Stap 4: natuurlijk vs. synthetisch

Het is te makkelijk om ervan uit te gaan dat een honderd procent natuurlijk product beter is voor je huid dan een synthetisch product. Elk ingrediënt wordt namelijk bewerkt en aan de hand van dezelfde eisen gecontroleerd in het lab. ‘Natuurlijk’ garandeert niet dat de producten huidvriendelijk zijn en dat een allergische reactie op je huid voorkomen wordt. Wanneer je kiest voor biologische of natuurlijke cosmetica, check dan vooral even of ze geen parfum bevatten.

 

 

Probeer nu de Mini Set van Sara Rosalie: 100% natuurlijk, Allergy Certified en intensief verzorgend. Veilige skincare voor de meest gevoelige huid.More articles